Vizită gratuită la Palatului Vechi al BNR

Pe 27 Aprilie 2023 am avut ocazia să vizitez BNR fără programare la cea de-a 143-a aniversare a Băncii Naționale a României în cadrul evenimentului „Zilele porților deschise”. Cu o istorie impresionantă de 143 de ani, Banca Națională a României și-a deschis porțile într-un mod special cu ocazia aniversării sale.

O experiență unică și memorabilă vizitând Muzeul BNR, Sala Consiliului de Administrație, vechiul cabinet al Guvernatorului, admirarea lingourilor și monedelor de aur din tezaurul băncii centrale, o adevărată comoară națională. De asemenea, expoziția a inclus și seiful unde se află un lingou de 13 kilograme din rezerva băncii centrale, cu care s-a putut interacționa, l-am putut ridica într-o mână, printr-o gaură special amenajată în geamul securizat de protecție.

Eduard A. Gherghe Raportul de Aur

Accesul în cadrul Palatului Vechi al BNR s-a realizat din strada Lipscani, nr. 25, în grupuri de cel mult 15 persoane. Toți vizitatorii au beneficiat de un tur ghidat de maximum 30 de minute.

Banca Națională a României organizeaza de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moștenirea istorică, monetară și culturală a Băncii Naționale a României.

Tururile cu ghidaj în limba română încep zilnic la orele 10, 12, 14 și 16, iar cele în limba engleză se desfășoară de la orele 12 și 16. Durata turului este de aproximativ o oră și 30 de minute.

Vizitând Muzeul Băncii Naționale a României în „cea mai frumoasă clădire din București”, după spusele arhitectului Ion Mincu, veți descoperi:

- una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate;

- cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României de astăzi;

- cei mai mici bani din hârtie tipăriți în România;

-cea mai numeroasă expunere de monede și medalii din aur;

-toate etapele parcurse de moneda națională de la începuturile sale până în zilele noastre;

-povești interesante despre două edificii remarcabile ale patrimoniului național;

-fapte mai puțin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Națională;

-momente însemnate care au legat activitățile Băncii Naționale de istoria României;

-informații inedite despre caracteristicile și utilizările aurului.

O vizită la Muzeul Băncii Naționale a României înseamnă o călătorie unică și captivantă în spații încărcate de istorie monetară, bancară și culturală.

Imi pare rău că nu am putut sta mai mult să fac mai multe poze, arhitectura este cu adevărat impresionantă dar voi mai încerca să mă programez la vizita de o ora si jumătate, din cauza programului încărcat pe care îl am din păcate nu am avut când să o fac.

Deși nu sunt atât de mare, din punct de vedere al aspectului fizic, să pot căra un seif în spatele meu în timp ce fug, doamna de la securitate și-a facut treaba într-un mod exemplar, avea grijă sa mă atenționeze în mod constant să răman cu grupul deoarece eram cam singurul nebun care rămanea în urmă să facă poze.

Vă las mai jos pozele făcute la BNR cât și link-ul pentru programări de vizite gratuite la BNR.

Link-ul către condițiile de vizitare a BNR-ului și programare online (AICI)